OTVORI

Želiš saznati više o nama?

Prijavi se na GEN newsletter i šaljemo ti:
1. Zlatna pravila mršavljenja!
2. Obavijesti o popustima i eventima
3. Besplatne recepte o zdravoj prehrani!

* obvezna polja

Povišeni krvni tlak - tihi ubojica

Mirjana Malogorski Napisala 

(1 Glasaj)
Povišeni krvni tlak - tihi ubojica Istaknuto

Ako promatramo porast zdravstvenih oboljenja u zadnje vrijeme, onda svakako povišeni krvni tlak zauzima visoko mjesto.

Na žalost osobe s hipertenzijom imaju 3x veću mogućnost da dožive infarkt od osoba s normalnim krvnim tlakom, 5x veću mogućnost da dođe do srčanog zatajenja, te 8x veću mogućnost da dožive moždani udar.

Kako možete znati da li je Vaš krvni tlak povišen?

Hipertenzija se definira kao stalno povišena vrijednost sistoličkog (gornjeg) krvnog tlaka iznad 140mmHg, i i/ili stalno povišenog donjeg (dijastoličkog) tlaka iznad 90mmHg.

Optimalni krvni tlak za sve uzraste i spolove iznosi 120/80.

Premda se hipertenzija najčešće ne osjeća, zbog čega je prozvana tihim ubojicom, ona može poticati progresivne promjene u krvnim žilama, sve dok se ne pojavi prvi, dramatični znak takvog procesa: najčešće moždani udar ili srčani infarkt.

Što uzrokuje visoki krvni tlak?

Hipertenzija rijetko može biti posljedica nekog tumora, hormonalne ili bubrežne bolesti.

U preko 90% slučajeva te bolesti, nije moguće odrediti organske uzroke.

Zbog toga se ova najraširenija vrsta povišenog krvnog tlaka naziva esencijalna hipertenzija.

Esencijalna hipertenzija uzrokovana je raznim činiteljima:

SOL - velika količina u prehrani. Možda zvuči nevjerojatno, ali oko 80% svjetskog stanovništva, kod kojeg je unos soli putem hrane nizak, ne zna što je to povišeni krvni tlak. Kod drugih naroda koji vole slanu hranu, bolest je epidemična i od nje pati gotovo polovina odraslog stanovništva. Amerikanci troše prosječno 10-12gr soli dnevno. To su cca 2-4 čajne žličice ili 10-20 puta više nego što je organizmu potrebno.
U nas je stanje vrlo slično.

GOJAZNOST - kod gotovo svake osobe s izraženom prekomjernom tjelesnom težinom, kad-tad će se razviti hipertenzija. U pitanju je samo vrijeme.

NASLAGE NA STIJENKAMA KRVNIH ŽILA - sužene i začepljene krvne žile primoravaju organizam da poveća krvni tlak, kako bi krv ipak mogla stići do svih stanica tijela koje trebaju dovoljno kisika i hranjivih tvari za normalan rad.

NEDOSTATAK TJELOVJEŽBE

PUŠENJE

ESTROGEN - ovaj hormon koji se nalazi u tabletama za sprečavanje začeća, a koristi se i za ublažavanje simptoma menopauze, zadržava sol u tijelu i dolazi do debljanja. Samim time, i on može uzrokovati povišeni krvni tlak i povećanje tjelesne težine, zbog zadržavanja suvišne tekućine u organizmu.

ALKOHOL - znanstvene studije su dokazale kako je čak i umjerena potrošnja alkohola odgovorna za 5-15% svih slučajeva hipertenzije.

Postoji li neko drugo rješenje izuzev lijekova za povišeni krvni tlak?

Želimo li izbjeći nuspojave, koje na žalost donose neki lijekovi za hipertenziju, možemo razmisliti o alternativnim rješenjima.

Niz velikih znanstvenih studija pokazao je da jednostavna prehrana i promjena u načinu života može za samo nekoliko tjedana riješiti najveći broj slučajeva esencijalne hipertenzije.

  1. smanjiti unos soli - koristiti himalajsku sol
  2. koristiti isključivo svježe, neprocesuirane namirnice (sirova hrana)
  3. smanjiti tjelesnu težinu
  4. u prehranu uvrstiti više vlakana, a manje masnoća, što pomaže razređivanju krvi
  5. izbaciti alkohol iz prehrane
  6. uvesti omiljenu tjelovježbu ili barem šetnju

Radujte se promjenama koje doprinose Vašem zdravlju jer zdrav način života može zaustaviti proces starenja za čak 30-ak godina!

Share this!

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedInOva e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.Pin It!
Označeno u :

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda